torsdag 30 augusti 2012

Nytt Konstmaterial och intressant läsning inhandlat

Hej igen,

 Det var några dagar sedan jag senast skrev därför tänkte jag uppdatera lite. För det första har vi fått två nya kursblock att arbeta med i konstskolan. Ser fram emot att både teckna svartvitt och måla impressionism o post-inpressionism, har bra motiv och mycket att välja mellan. Har funderat ut färg och ljussättning i de kommande målningarna. Håller på att studera de kända mästarna från den tiden och det är mycket intressant. Har börjat teckna också.

Senast igår inhandlade jag lite nytt konstmaterial på Kreatima i stan. Hittade massor av användbara grejer.

Bland annat är jag mycket sugen på det kinesiska tuschet som ska bli jättekul att måla med. Har provat det förut så jag vet hur det funkar. Det blev nytt 300g syrafritt papper oxå, det är så härligt att teckna och måla på, funkar dessutom perfekt att göra passepartout av om vill ha det till det. Köpte bra oljekritor att måla detaljer med, mer ritkol, brunpennor, penslar till tuschet och en vit markerpenna till mina svartvita motiv.

Glömde förstås köpa svart papper, det är mycket effektfullt att måla svartvitt på.

Jag ska sitta minst hela kvällen o en bit in på natten med all denna härlighet!!!





Idag hade jag dessutom tur att springa på lite second-hand konstlitteratur som jag ska ha för inspiration och lärdom. Det blev en bok om Världskonsten från urtid till nutid, med drygt 500 illustrationer! Älskar sådana böcker, jag försvinner in i dom! Hittade en bok om Matisse och en om Picasso oxå att förkovra sig i! Snacka om tur! Slutligen hittade jag två buntar olika sorters äldre ritpapper, en med oblekt papper och en bunt med lite struktur i tjockare kvalitet.

Till detta säger jag YES!!!! I love it all!!

Sist men inte minst hade second-hansbutiken även en suverän hurts i metall med massor av bra lådor att ha under ritbordet i ateljén, för en ynka hundring fick jag en användbar grej till papper, pennor, penslar o småplock. Det är bra att kunna ha ordning på allt samt få undan grejer o få mer plats på bordet så jag får plats att teckna o måla.

onsdag 22 augusti 2012

Självporträtt Prisma uppgift

Hej.

Jag har nu under flera dagar tränat på att teckna/måla självporträtt. Jag har haft svårt att välja ett av dem för uppgiften. Detta beror självklart som vanligt på att jag har tusenmiljoner höga krav på mig själv. Det var oxå ca 20 år sedan jag just tecknade ett självporträtt då jag har tyckt att det är onödigt att avbilda mig själv så. I och med uppgiften från konstutbildningen har jag alltså kommit igång med att teckna ansikten lite mer. Som ni ser i min blogg här så har jag massor av olika sätt att uttrycka mig så porträtt tecknade/målade varianter har liksom fått komma i skymundan tills nu. Uppgiften har varit mycket personligt utvecklande för mig tycker jag. Jag har lärt mig att ha bättre tålamod med mig själv. Annars gillar jag när saker händer direkt...

Okej nu till porträtten, först ut är det porträtt som jag skickade in till konstskolan.

 Jag har medvetet valt att inte visa hår eftersom jag inte gillar mitt hår, det samarbetar aldrig med mig så det räknar jag inte in i min personlighet. Jag har valt att fokusera på ögon samt lite ovanlig vinkel lite ovanifrån för att jag tror att det skapar intresse för betraktaren. Jag är så uttråkad på stela bilder framifrån. Jag har skapat några sådana "skönhetsbilder" oxå bara för att träna. De syns lite längre ned i detta inlägg.

Bild nr 2 är en variant på bilden ovan.


Vidare nedan ett av de andra självporträtten som jag jobbat med under de senaste dagarna. Det är fokuserat på att jag försökt att "styla" mitt ansikte till ett ideal ansikte dvs. bredda mitt smala ansikte, dölja min höga panna, fokusera på ögon i ett ansikte i vinkel men ändå ögon som syns nästan framifrån, jag har reducerat vissa ålderstecken, resultat: stelt porträtt med viss känsla av typ "Jag Erika har blivit en alian" skojar lite nu, he he (jag gillar att analysera o berätta i detaljer, det kanske man får göra oxå när det är Min blogg, utnyttjar det alltså).....



Vidare lite andra alternativ/varianter:





måndag 20 augusti 2012

Vill du nå mig, maila gärna

e.bruce@hotmail.com


Gosekyrkan, virkad i ullgarn, 2011

Denna gjordes till en konstutställning i Kulturhuset (Lavagalleriet) våren 2011. 

Tanken bakom detta alster är att få folk att vakna upp och se flera betydelser i en kyrka.

Människor söker ofta trygghet i kyrkor först efter katastrofer, inte innan, inte vardagligen trots att samhället idag är påfrestande för många och det är vanligt med psykiska åkommor. Kyrkan i dagens samhälle är inte lika populär som förr, inte här i Sverige i alla fall.

När jag går in i en kyrka då är den "kall" för mig, och hård, man kan inte räkna med att få träffa en ansvarig präst, en kyrka är inte speciellt hemtrevlig och inte en plats jag väljer att vara på, jag är inte kristen men tror på en högre makt, och den letar jag inte efter i kyrkor.

När jag letar trygghet då kramar jag mina närmaste.

Därför virkade jag denna "Gosekyrka" som man kan gosa med, krama, eller bära med sig och den skänker ingen falsk trygghet, dessutom är den ganska dekorativ. Den är som den är liksom, varken mer eller mindre.

Den är virkad i restgarner av ull och stoppad med mjuk vadd och taket är dekorerat med paljetter (kämpade med paljetterna då jag inte gillar paljetter alls, så det blev lite terapi på köpet). Nedersta bilden visar "tillbehöret", en virkad kista med kyrkklockan inuti, liksom begravd. Lägg märke till att korset på kyrkan håller på att falla på snedden, en symbol man kan tolka lite som man vill. Dock är det inte en symbol för att förnedra någons tro utan tvärtom leka lite med betydelser.

Gosekyrkan är ett av mina mest uppskattade alster. Den verkar vara omtyckt av folk från flera religioner samt dem som inte alls tror på Gud och som ser den som både rolig och lite sarkastisk.

Hoppas ni gillar den!

Man får tycka precis vad man vill om min konst, jag är inte alls rädd för kritik, jag gillar när någon vill kommentera och tycka, då har jag på något sätt nått fram till åskådaren och lyckats få denna att känna och reagera ;-) Jag skapar för att jag har en vild passion för konst! Ingen annan anledning finns! /Kram Erika



Människor och möten, akryl 2011


Rösta gärna på min fotokollektion i tävlingen Onelife 2012 Artists Wanted

http://erikabruce.see.me/onelife2012

I högra hörnet inne på länken/webbsidan var vänliga klicka "Collect me" Tack på förhand!



Bringing down the sun 2010-2011


Denna bild var från början en vaxkriteteckning som sen fick en "digital touch" och sedan blev en utskrift på fotopapper dvs. slutresultatet var ett foto som hängde på min egna utställning på "Träffpunkten" Vallentuna i årsskiftet 2011-2012.

Fyra stycken fototavlor som var med i utställningen "Mitt Vallentuna" som hölls i Vallentuna Bibliotek våren- 2012



http://www.vallentuna.se/sv/invanare/kultur-och-bibliotek/kultur/utstallningar/Tidigare-utstallningar/

/

Tavla, tovad pickad ull 2011

Jag älskar konst i textil :-)

Äldre teckning från 2010, illustration från diktverk mars- 2011


Digitalt självporträtt juni 2012


Välkommen till min Konstblogg!


Vad kul att ni har hittat hit till min Konstblogg :-)

Varmt Välkomna! 


Bloggen är under konstruktion just nu men kommer att uppdateras vartefter när jag blir lite mer van vid bloggande och jag har mer att visa upp.

Bloggen är skapad med anledning av att jag precis börjat en konstutbildning: Prisma Grund på MKFC Stockholms Folkhögskola, se länkar. Via länkar kommer också mina kurskamraters konstbloggar att finnas tillgängliga om ni vill se dem. Rekommenderar!

Bloggen kommer att handla mycket om min utveckling inom konsten denna höst. Här kommer så småningom en del av mina konstverk (både nya och äldre) finnas. Det kommer säkerligen bli en salig blandning av kreativa skapelser om jag känner mig själv rätt. Jag skapar av allt jag kommer åt. Alla material som finns i min närhet är i riskzonen för att bli någon ny skapelse. Jag brinner för konst och mina händer suktar efter nya projekt hela tiden.

Det finns en stor risk för att ni också kommer att få bekanta er med mitt stora fotointresse.

Jag vill att denna blogg ska försöka få fler att förstå hur härligt det är att skapa och vara kreativ. Jag vill bevisa att konst är något värdefullt för själ och välmående (ska klura lite på detta först och sen förgylla med oändligt många hyllningar till konsten och eventuellt bifoga lite analyser, texter, rapporter, dagboksanteckningar och dylikt).
 
Kom tillbaka ofta och dela gärna denna blogg via Facebook etc. och sprid överallt där ni tycker den kan göra nytta! ;-)

.